BACKPACKINGRESA OVERLAND!


  Hösten 2017 avser jag göra en resa från Sverige ner till Ghana på Guldkusten i Västafrika
och söker därför intresserade backpackers som vill göra mig sällskap på denna expedition.

Lyssna på en intervju gjord på vildmarksmässan i Älvsjö den 11 mars 2012. Klicka här!

      

 Årets backpackingresa overland med jeep samt en personbil går av stapeln i den senare delen av oktober månad hösten 2017. Häng med på en häftig oförglömlig backpackingresa overland fast med två bilar som vi kör själva ned till Ghana genom den tuffa Saharaöknen. Vi kommer att resa som ett sammanstvetsat gäng som hjälps åt med allt under färd. Det finns 4 platser i jeepen samt 2 platser i Polobilen på nedresan. Möjlighet finns också att flyga ner om man så önskar och endast delta i hemresan under mars-april 2016. Antalet returplatser är på samma sätt mellan 5-6 beroende på intresse. Anmäl er genast och boka in en plats. Restid ca 5-6 veckor 1200 mil. Det blir mycket camping under resan vilket gör att vi kommer att leva mycket naturnära och mera inpå lokalbefolkningen än vad man kommer på en vanlig charterresa. Följ med på en tuff expedition genom Saharaöknen och ned kustvägen i Västafrika. Vi kommer att färdas via Trelleborg över till Tyskland, genom Frankrike och Spanien. Kanske kan vi hinna in en sväng till Gibraltar med dess apor, för att se på klippan och dricka lite "afternoon tea". Vi kommer över till den spanska delen i Marocko som heter Ceuta. Vi kör vidare in i Marocko mot Fes. Vidare ner till Marrakeshs myllriga marknad och Atlasbergen där. Vi måste även göra en avstickare till Casablanca för att ordna visum till Mauretanien där på deras consulat i staden. Därefter kör vi mot ökenpassagen som börjar söder därom, då sand och åter sand blir vår omgivning och vistelse för en tid. Vi far genom Västsahara ner till den Mauretanska gränsen. Här startar efter ett antal kilometer den nya vägen som leder oss ner till huvudstaden Nouackshott efter att ha passerat det minfyllda gränsområdet helt offpist! Från huvudstaden letar vi oss österut i Mauretanien för att hitta gränspassagen Ayoun och vidare ner till Mali. Vi kör mot huvudstaden Bamako och österut och vidare in i Burkina Faso via Bobo-Dialasso. Nu har landskapet antagit en mera savannliknande karaktär. Vi kör till Burkinas huvudstad Ouaghadougho förstås. Snart nog når vi vårt slutmål Ghana nere på Guldkusten och vi letar oss antingen in till byn Wa eller Navrongo norr ifrån sett. Ev om möjligt kan det tänkas att vi utvidgar rutten ner till Ghana genom att även åka till Niger, Benin och Togo som ligger i färdriktningen och löjligt nära vår rutt, vi får se. Många upplevelser fyller dagarna på en sådan här expedition, så förändringar sker med all säkerhet under resans gång, då det är svårt att ha allt inplanerat på bestämda dagar mm i förtid. Det är som sagt ingen charterresa utan en mer "vild äventyrsresa" och man kommer att  själv få delta och hjälpa till med dagens sysslor som matlagning och att hitta bra campingar, bygga upp nattlägret på savannen under resans gång mm!
Vi kommer mestadels att campa under bar himmel eller i eget medhavt tält, men vissa kvällar kommer vi att ta in på campingplatser eller enklare guest houses. 
Väl i Ghana letar vi oss söderut mot tropikbältet och den vackra engelska staden Kumasi. Här kan man gå och njuta av alla öronbedövande ljud på Västafrikas största marknad, bomull eller hörselskydd rekommenderas i reseutrustningen. Vi kommer att fortsätta söderut till byn Nkaw-kaw och det stora bergsmassiv som råder där och som kallas för Kwahuplatån. Här har jag en bit tomtmark, som vi kan titta på eller campa vid, stor som två hela fotbollsplaner eller 10 000 m2. Endast ett fåtal kilometer från min tomt uppe på platån i byn Nkwatia hade den kända svenska väg och vattenbyggaren Michael Yozolin sitt palats och residens som kallades för "de onda andarnas tempel", där han vilade upp sig på 1920 talet efter långa djungelvistelser. Vi kommer senare att röra oss ner till kusten och huvudstaden Accra. Hela kustremsan ligger för oss här med helt oexploaterade fina sandstränder för avkoppling och äventyr. Vi följer kusten västerut med alla gamla slavfort där ett stort antal slavar forslades ut och vidare i världen. Mest kända kanske Cape Coast castle är liksom fortet S:t Georges i Elmina. Vi kommer även att besöka den lilla regnskogen Kakum nationalpark där man kan gå på en hög hängbro uppe bland regnskogens trädkronor och se allt vilt liv från ovan! Avslutar gör vi i Accra för vidare egen färd hem till Sverige via flyg eller om man vill stanna i Ghana en längre tid på egen hand. Vi kommer att sitta mycket i campen och lägerelden på kvällarna och resonera om dagens alla händelser samtidigt som vi njuter av alla tropiska ljud i omnejden.
Eget flyg hem kan man boka  antingen före avresa eller vid ankomsten i Accra. Det går dagliga flyg både med KLM och British airways mm. Boka en plats genast då de är få och häng med på en annorlunda expedition som lär vara minnesrikare än någon annan resa ni gjort tidigare i livet. Endast 6 platser ner. 5-6 platser för resan hem senare i mars-april. Jag själv har 25 års resvana av backpacking samt overlandresor i Asien och Afrika med både motorcykel, bilar och jeepar. En klar fördel om man har viss resevana sedan tidigare samt klarar av att leva på en enklare levnadsstandard och på en ganska låg nivå. Alla är hjärtligt välkomna att hänga med, tjejer som killar. En fördel att ha med i bagaget är tidigare erfarenhet från liknande resor och gärna en ålder ej understigande 30 år.

Gemensamma kostnader: Resan i bil och jeep ner till Ghana, bilförsäkring, vägskatt, bränslekostnader, färja Sverige - Tyskland och Spanien - Marocko, övernattningar, visumansökningar, vissa inträdesavgifter på aktiviteter som vi gör, bilförsäkringar i resp. land, vägskatter i resp. land, vägtullar. Jag håller med 2 bilar så viss slitageavgift får vi lägga på bilarna samt eventuella reparationer = en symbolisk summa, "le passage"- avgifter samt eventuella mutor. Samma villkor gäller för hemresan.

Egen resebudget: Nerresan ca 10 - 15 000 SEK samt egen flygbiljett hem.

Avresedatum: 4/11 2017, restid ner: Ca 4-6 veckor. 

Egen resebudget: Hemresan ca 15 000 SEK samt egen flygbiljett ner.

Avresedatum hem: ca. 1 mars 2018 hemresa ca. 5-7 veckor 

Ev kommer nerresan till Ghana att gå dessutom genom Niger - Benin - Togo - Ghana. Ev kommer således även hemresan att gå genom Elfenbenskusten - Liberia - Sierra Leone - Guinea och vidare upp i Mali och tillbaka samma ökenpassage genom Mauretanien - Västsahara - Marocko - Europa. Se karta längst ned!
 
Vaccinationer: Ta kontakt med din närmaste vaccinationscentral. Viktigast att ni har vaccination mot Gula febern i första hand och ordnar malariaprofylax för tropikerna nere i Västafrika. Plasmodium Falciparum existerar i de tropiska delarna av Västafrika.

Försäkring: Egen reseförsäkring tecknas.
 
Körkort: Vi kör själva och ett internationellt körkort kan vara bra att ha för dem som har körkort. (Kontakta Motormännen!). Själv kommer jag att köra Polon med 2 passagerare, så resenärerna i jeepen kör själva. Vi kör givetvis i samlad trupp hela tiden.
 
Med ett
glatt humör ordnar sig alltid det mesta och vi är ju ett helt expeditionsteam som kommer att arbeta sida vid sida! 

Länder som passeras på nedresan: Tyskland, Frankrike, Spanien, Marocko, Väst Sahara, Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Ghana. Ev Niger, Benin, Togo till Ghana.

Länder vi passerar på hemresan: Ghana, Elfenbenskusten, Liberia, Sierra Leone, Guinea, Mali, Mauretanien, Väst Sahara, Marocko, Spanien, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Att ha med sig: Lättare backpackpackning, sovsäck, liggunderlag, myggnät, ev. eget litet tält, bestick, mugg och tallrik för enklare måltider. Du behöver givetvis ha med dig egna fickpengar för privata matinköp samt andra bestyr. En del inträden samt flertalet visumansökningar mm kostar pengar, sådant som vi gör under resans gång.  Det kommer att bli ganska hett och varmt genom Sahara dagtid, medan nätterna kan vara kyliga här. Väl nere på savannen och i skogsbältet är det ofta mellan 33-40 grader varmt. Praktisk tunn sommarklädsel  samt bra vandringsskor och sandaler rekommenderas.

Den här resan kommer att bli ganska jobbig, påfrestande, smutsig och inte minst sandig och dammig! Du kommer att ha röd lateritjord både i näsan, ögonen och i öronen när du vaknar på morgonen. Den som förväntar sig ett varmt bad eller dusch till kvällen kanske gör mera rätt i att stanna hemma eller ta den där bekväma charterresan. Detta blir en tuff overlandresa, som är en äventyrsinriktad expedition. Här duschar vi kanske på sin höjd en gång i veckan och då i form av en hink och med hjälp av en skopa eller mugg eller liknande. Nåja en vanlig dusch även om den blir kall kan bli av någon gång då och då. Vad som däremot utlovas är berikade upplevelser och livserfarenheter, mera än vad du någonsin varit med om tidigare. En resa med oförglömliga minnen som sent kommer att suddas ut ur ditt sinne. Du kommer att få erfara dagliga händelser som för andra inte går att förklara eller beskriva. En mycket rik resa garanteras!


Hör av er till mig, Niklas Hedenström för mer information! niklashedenstrom@hotmail.com eller 0707-541966